Внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за Енергетиката

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Уважаеми членове,

На 17 май 2016 г., в Народното събрание беше внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за Енергетиката, който прилагаме към настоящия мейл.
Законопроекта предвижда разширяване обхвата на чл.36е от Закона за енергетиката, като се въвежда 5% вноска във фонда да внасят ЕСО и Булгартрансгаз. Конкретно към задължените да внасят вноски лица към фонд Сигурност на електроенергийната система се добавят

1. Операторът на електропреносна мрежа от приходите за достъп и пренос на електрическа енергия без ДДС
  2. Операторите на газопреносни мрежи от приходите за достъп и пренос на природен газ без ДДС
  3. Операторите на съоръжения за съхранение на природен газ от приходите от достъп и съхранение на природен газ без ДДС

Миналата седмица на 19 май, законопроекта беше разгледан на първо четене в комисия по енергетиката. Прилагаме извлечение от стенограмата, която препоръчваме да прочетете, тъй като съдържа интересна информация свързана с работата на Фонд Сигурност на електроенергийната система.

Отново на 19 май, се проведе и заседание на Парламентарната комисия за наблюдение дейността на КЕВР. На заседанието бяха представени резултатите от проверки на КЕВР от одитите на лицензиантите, опериращи централи от сектора на ВЕИ. Видовете нарушения, установени от регулатора са свързани основно с нарушения на чл. 26 и чл.30 ЗЕВИ.

Ще ви държим в течение на темата.

Поздрави,
Екип на БГВЕА